Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των αλλαγών στον κλάδο των φαρμακείων. Επόμενο βήμα  η οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, θέμα το οποίο είχε εξεταστεί με τους εκπροσώπους της τρόικας πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το Μάρτιο, πήρε όμως τελικά «παράταση» για το καλοκαίρι.

Όπως λένε οι πληροφορίες από το χώρο των φαρμακοποιών, η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων στο 15%, από 18% που είναι σήμερα, έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου, ενώ ένα μήνα αργότερα πρόκειται να εξεταστεί εάν μειώθηκαν οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε περίπτωση που ο ανταγωνισμός στην αγορά των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ δεν έχει αποδώσει μέχρι τότε καρπούς, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεσή τους και από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Η εισήγηση της τρόικας για μείωση των ποσοστών εκτιμάται ότι, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και την πώληση των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής από τα καταστήματα λιανικής (ήδη έχει εκδοθεί από τον ΕΟΦ η λίστα με τα συμπληρώματα που θεωρούνται «ασφαλή» να διατίθενται και εκτός φαρμακείων) θα καταφέρει να τονώσει την αγορά του φαρμάκου.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως το ψαλίδισμα του ποσοστού κέρδους είχε συμφωνηθεί να αποτελέσει ισοδύναμο μέτρο στην περίπτωση που ο ετήσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο έφευγε εκτός στόχου και δεν αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση. Όπως επισημαίνουν, από τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη είναι μέχρι στιγμής ελεγχόμενη, δεν συντρέχει ανάγκη μείωσης του κέρδους τους. Συμπληρώνουν τέλος μια τέτοια απόφαση θα έδινε τη «χαριστική βολή» στον τζίρο τους.

Πολλά είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται από την πλευρά του και το υπουργείο Υγείας. Ένα από αυτό είναι να επιτραπεί η πώληση των 600 περίπου φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα με ένα περιθώριο κέρδους 5%. Προς το παρόν αυτά διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα φαρμακεία, λόγω του υψηλού κόστους των συγκεκριμένων σκευασμάτων, θέλουν ακόμη να συνάψουν συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να τα προμηθεύονται απευθείας με ευνοϊκότερους όρους και με έκπτωση που θα αγγίζει το 5-10%.

Η αλλαγή των περιθωρίων κέρδους, καθώς και η πώληση φαρμάκων από τις αλυσίδες λιανικής θα αποτελέσουν πάντως δύο ακόμη μεταρρυθμίσεις στην αγορά των φαρμακείων. Ήδη με το νομοσχέδιο έδωσε τη δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει περισσότερες από μία άδειες λειτουργίας φαρμακείου, ενώ φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν εντός των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου, με διευρυμένο ωράριο, σύμφωνα με τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (και όχι των φαρμακείων), προσβάσιμα ακόμα και το Σάββατο.


ΠΗΓΗ: http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=1999549

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου