Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

02-04-2014 / 08:08

Έρχονται νέα άγρια μέτρα φαρμάκι για τους φαρμακοποιούς! Τι ετοιμάζουν κυβέρνηση-τρόικα

Νέα χτυπήματα έρχονται για τον κλάδο των φαρμακοποιών γι αυτό και οι εκπρόσωποί τους δε θέλουν να δούνε τον υπουργό Υγείας ούτε στο συνέδριό τους που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, καθώς τον αποκαλούν πλέον Persona Non Grata. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Μετά την αλλαγή στάσης του υπουργού Υγείας απέναντι στον κλάδο τον οποίο διαβεβαίωνε ότι δε θα προωθηθούν σκληρά μέτρα στο πολυνομοσχέδιο και ούτε θα ανοίξουν οι πόρτες διάπλατα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι φαρμακοποιοί παίρνουν πίσω την πρόσκληση που του είχαν απευθύνει για το συνέδριο τους.
 
Σε επιστολή που του απέστειλε το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) με σκληρά λόγια ζητά να μην παραβρεθεί στο συνέδριο του Hellas PHARM 2014 επειδή εκτός των άλλων είναι «άνθρωπος για τον οποίο η πολιτική ηθική και εντιμότητα είναι άγνωστες έννοιες».
 
Ο ΦΣΑ καταλήγει μεταξύ άλλων: «Μετά από τη στάση σας, καθ΄ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων που κατέληξαν στη ψήφιση του νόμου, που καταστρέφει τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, σας δηλώνουμε ότι είσαστε ανεπιθύμητος στο συνέδριό μας».
 
Έρχονται νέες ρυθμίσεις …φαρμάκι
 
Ωστόσο η παρουσία Άδωνι στο συνέδριο των φαρμακοποιών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που απασχολεί πλέον τον κλάδο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι φαρμακοποιοί να δεχθούν νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη καθώς η τρόικα ζητά για να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.
 
Βέβαια εδώ και καιρό οι δανειστές μας είχαν θέσει το ζήτημα να καθηλωθεί το κέρδος του κλάδου στο 15%, κάτι που φυσικά είναι casus belli για τους φαρμακοποιούς. Στο πολυνομοσχέδιο το κούρεμα στο κέρδος απεφεύχθη αλλά είναι μάλλον δύσκολο να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος στη συνέχεια  καθώς οι τροϊκανοί θέτουν ως προαπαιτούμενο το συγκριμένο μέτρο για να καταβάλουν το …ρευστό.
 
Ήδη ο κλάδος αρχίζει να προετοιμάζεται για το νέο χτύπημα που υπολογίζεται να έρθει το πολύ σε τρεις μήνες. Τα σχέδια των φαρμακοποιών περιλαμβάνουν νέες σκληρότερες κινητοποιήσεις για να αποφευχθεί το νέο χτύπημα που θεωρείται πλέον ξεκάθαρα ταφόπλακα ειδικά για τα μικρά φαρμακεία τα οποία ούτως ή άλλως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος που προωθήθηκε μέσω του πολυνομοσχεδίου. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου