Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Αδ. Γεωργιάδης: Όποιος επιλέγει ακριβό πρωτότυπο φάρμακο θα επωμίζεται το κόστος

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 19:08

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Δεν έχουμε καμία αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, διαμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργίαδης, απατώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπουργική απόφαση που αλλάζει άρδην την αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

«Σήμερα έχουμε κατάργηση της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το 50% όταν ένας ασφαλισμένος, ενώ μπορεί να πάρει φθηνό φάρμακο, επιλέγει να πάρει από μόνος του το ακριβό. Δεν υπάρχει καμιά αύξηση της συμμετοχής. Αντιθέτως ο ασθενής που επιλέγει φάρμακο με τιμή κάτω της ασφαλιστικής τιμής αναφοράς, θα έχει τη μισή συμμετοχή, από 25% στο 12,5%. Άρα, δεν ισχύει ότι αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι ΕΟΠΥΥ θα δίνει φάρμακα στους ασφαλισμένους με τη μισή συμμετοχή εάν επιλέξουν τα φθηνότερα φάρμακα , εάν όμως κάποιος αποφασίσει να επιλέξει το ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο, γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο και όχι η επιστήμη, εφόσον κάνει μόνος του αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος.
«Αν κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, θα επιβαρύνει το πρόσωπο» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου