Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η επικράτηση των μεγάλων βιβλιοπωλείων στη Νέα Υόρκη και οι τιμές των... φαρμάκων!

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 10:02

Από Βασίλη Βενιζέλο
Κάποτε υπήρχαν εκατοντάδες μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Η είσοδος πολύ μεγάλων βιβλιοπωλείων στην νεοϋρκέζικη αγορά έφερε τα πάνω κάτω. Μόλις 3 - 4 πολύ μεγάλα βιβλιοπωλεία στην πόλη χτύπησαν σε υπερβολικό βαθμό τις τιμές των βιβλίων. Ακόμη και τον Χάρυ Πόττερ τον πουλούσαν αντί... 1 δολαρίου! Το αποτέλεσμα ήταν να μην αντέξει κανένα μικρό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη και ο δρόμος να "καθαρίσει" μόνον για τους πολύ μεγάλους. Μόλις έκλεισαν τα μικρά και τα μεσαία βιβλιοπωλεία, τα πολύ μεγάλα εκτόξευσαν στα ύψη τις τιμές των βιβλίων και, τώρα, τα βιβλία στην πόλη είναι πανάκριβα!
Το φαινόμενο ονομάζεται positioning, το εφαρμόζουν οι πολλοί μεγάλοι, αξιοποιώντας την πολύ ευρεία ταμειακή τους ρευστότητα. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όχι μόνον γνωρίζει από βιβλιοπωλεία και την αγρά του βιβλίου ανά τον κόσμο, αλλά δηλώνει στους στενούς συνεργάτες του ότι έχει μελετήσει το φαινόμενο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων και της παράλληλης διαμόρφωσης των τιμών σε όλες τις τιμολογιακές κατηγορίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, και μάλιστα σε περίπου 60 χώρες του κόσμου.
Η πρόταση την οποία κατέθεσε στο ygeia360.gr ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Ράνος, μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, για πλήρη απελευθέρωση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με παράλληλη διενέργεια τριμηνιαίων διαγωνισμών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την προμήθεια των φθηνότερων σκευασμάτων, παρουσιάζει τον ενδεχόμενο κίνδυνο του positioning. Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος οι πολύ μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να "χτυπήσουν" σε υπερβολικό βαθμό τις τιμές των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων, έτσι ώστε οι μικρές και μεσαίες φαρμακευτικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων είναι ελληνικές, να μην αντέξουν τον ανταγωνισμό και η αγορά να απομείνει "δώρο" μόνον για τις πολύ μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες, στη συνέχεια, θα εκτοξεύσουν σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε όλες τις τιμολογιακές κατηγορίες.
"Το πρόβλημα των τιμών των φαρμάκων είναι πολυσύνθετο και ιδιαζόντως περίπλοκο", φέρεται να δηλώνει στους συνεργάτες του ο υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου