Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Με συνεχές ωράριο τα φαρμακεία όλη την εβδομάδα

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 8:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ 8:30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 8:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ 5:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Με συνεχές ωράριο τα φαρμακεία όλη την εβδομάδα
Της Ελένης Πετροπούλου
Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη νέα φαρμακευτική πολιτική. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, αφού λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις που αφορούν το ωράριο των διευρυμένων φαρμακείων.
Πιο αναλυτικά, τα ωράριο θα είναι συνεχές, κάθε μέρα 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ, και το Σάββατο 8:30 το πρωί έως 5:00 το απόγευμα. Η σχετική αρμοδιότητα «επιστρέφει» στο υπουργείο Υγείας και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα μπορούν να έχουν το 25% των φαρμακείων τους ανοιχτό Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο για τους φαρμακοποιούς που δεν έχουν ενταχθεί σε διευρυμένο ωράριο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνεται «αμοιβή» για τους φαρμακοποιούς που εφημερεύουν. Οι πελάτες θα καταβάλλουν ένα ευρώ ανά απόδειξη που κόβει το φαρμακείο στη διάρκεια των ωρών διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα το κόστος λειτουργίας κατά την εφημερία ήταν ενσωματωμένο στη λιανική τιμή των φαρμάκων.
Υψηλού κόστους
Στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων επανέρχονται τα φάρμακα υψηλού κόστους, που διατίθενται σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία. Τα φάρμακα αυτά θα πωλούνται και από τα φαρμακεία, για τα οποία θεσμοθετείται ποσοστό κέρδους 5%-10% αλλά και πλαφόν είκοσι συνταγών συνολικής αξίας 12.000 ευρώ ανά φαρμακείο και ανά μήνα. Επιπρόσθετα, για τα φάρμακα αυτά καταργείται η επιβολή rebate (υποχρεωτική έκπτωση προς τον ασφαλιστικό φορέα ανάλογα με τον τζίρο του φαρμακείου) που ισχύει για τα άλλα φάρμακα.
Εκτός από τις αλλαγές που αφορούν στα φαρμακεία, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στο 60% από 20% που είναι σήμερα. Προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση του όγκου, το υπουργείο Υγείας παρέχει κίνητρα στους ασφαλισμένους (όπως μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή ασθενούς για τα αντίγραφα) στους γιατρούς (καθιερώνεται πλαφόν συνταγογραφίας ανάλογα με το φάρμακο) και στους φαρμακοποιούς (για παράδειγμα προβλέπεται κατάργηση του rebate για τα γενόσημα).
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η προβλεπόμενη αύξηση του όγκου των γενόσημων στη συνταγογραφία θα οδηγήσει σε μείωση κατά 20% του τζίρου τους.
Ληξιπρόθεσμα
Επιπρόσθετα, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι η θέσπιση ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για οφειλές ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ -τιμολόγια έως 2011- προς προμηθευτές, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, φαρμακοποιούς κ.α. Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ξεπεράσει την χρονοβόρα διαδικασία της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, θα προτείνει στους παρόχους «κούρεμα» στα χρέη του ΕΟΠΥΥ της τάξεως του 16% με 20%, με... αντάλλαγμα άμεσα αποπληρωμή χωρίς εκκαθάριση τιμολογίων.
Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά έως το τέλος Αυγούστου η ληφθείσα χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 1.198.321.558 ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα συνολικού ύψους 824.633.927 ευρώ και από αυτά έχουν εξοφληθεί εντάλματα συνολικού ύψους 752.732.976. Δηλαδή, έχει «ενταλματοποιηθεί» το 69% της ληφθείσας χρηματοδότησης και έχει πληρωθεί το 63%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου