Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Eξαιρετικα επικινδυνα τα οικονομικά των ταμείων



Μεγάλο «αγκάθι», κατά τη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον Γιάννη Βρούτση, θα αποτελέσει η υστέρηση κατά 40% στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και τα χρέη τους που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2013 και φορτώνονται στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, όπως έχει γράψει η «Ε», τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ βαίνουν μειούμενα κατά 1,4 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ άλλα 900 εκατ. ευρώ είναι το «άνοιγμα» που παρουσιάζουν στους προϋπολογισμούς τους 12 ασφαλιστικοί φορείς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα έκλεισε συνολικά το 2012 με έλλειμμα της τάξης των 605.130.389,58 ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, συνυπολογιζομένου του ανοίγματος που έχει ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των Ταμείων, το μεγαλύτερο έλλειμμα, 282 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει το ΙΚΑ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με 248 εκατ ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με 163 εκατ. ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων με 79 εκατ ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς εμφανίζουν οριακά πλεονάσματα.
Θέματα εργασιακά, αλλά και περαιτέρω μειώσεις μισθών δεν αναμένεται να τεθούν σε αυτή τη φάση, καθώς το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την αξιολόγηση των υπαρχόντων μέτρων μέσα στο α' τετράμηνο του 2014 και μετά θα παρθεί ενδεχόμενη απόφαση για νέες περικοπές.

  Με άλλα λόγια δηλαδή...
...ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίζει να αγκομαχά να μας πληρώνει με τεράστια καθυστέρηση και άγνωστες ημερομηνίες, όπως μέχρι τώρα και ίσως και χειρότερα. Βοήθειά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου