Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τι ισχύει σήμερα 1-10-2012

30 September 2012
    Για όλα τα Ταμεία:  
  • Ισχύει από 1-10-12 η τιμή αναφοράς για ΟΛΑ τα φάρμακα. Δηλαδή όλα τα αντίγραφα θα καλύπτονται πλήρως (ο ασθενής θα πληρώνει μόνο την αντίστοιχη συμμετοχή), ενώ τα πρωτότυπα (patent και off patent) θα καλύπτονται μόνο μέχρι την τιμή αναφοράς (ο ασθενής θα πληρώνει συμμετοχή + διαφορά τιμής μέχρι την κανονική ΛΤ του φαρμάκου)!
  • Αυτό μέχρι τώρα συνέβαινε μόνο στις 10 πρώτες δραστικές που ξέραμε! Τώρα επεκτείνεται παντού!
  • Επειδή η ΗΔΙΚΑ ξεκίνησε να βγάζει αυτές τις τιμές από Παρασκευή 28-9-2012 ενώ το μέτρο ισχύει από 1-10-12, οι συνταγές Σεπτεμβρίου θα περαστούν κανονικά όπως πριν, εκτός και αν μια συνταγή περιέχει κάποιο φάρμακο από αυτές τις 10 δραστικές! Συμβουλευόμαστε λοιπόν τον κατάλογο των 10 δραστικών για να μην μπερδευτούμε. Τα υπόλοιπα φάρμακα ενώ θα εμφανίζονται με τιμές αναφοράς θα περνιούνται με κανονικές τιμές στο πρόγραμμά μας! Ο ΠΦΣ συμβουλεύει να διορθώνουμε πάνω στην εκτύπωση της Η/Σ τις σωστές τιμές και να σβήνουμε την πρόσθετη πληρωμή της “Διαφοράς τιμής” για να μην μπερδευτούμε και την εισπράξουμε!!
  • Από Δευτέρα 1-10-2012 θα εκτελούμε με το νέο τρόπο ακολουθώντας τις τιμές της ΗΔΙΚΑ. Δυστυχώς δεν έχει βγει κατάλογος με τις τιμές αναφοράς από ΕΟΦ (όπως είχε βγει για τις 10), ούτε τα προγράμματά μας έχουν προλάβει να κάνουν τα κατάλληλα update! Συμβουλή: αν μέχρι Δευτέρα πρωΐ δεν προλάβουν να ενημερωθούν τα προγράμματά μας εκτελέστε μέσω της Η/Σ τις συνταγές και αφήστε τις στην άκρη. Μόλις ενημερωθούν τα προγράμματά μας τότε από την “Αναζήτηση” της Η/Σ βρείτε τις και περάστε τις στο πρόγραμμά μας ώστε να περαστούν έχοντας τιμές αναφοράς!
  • Δικαίωμα να αλλάξουμε φάρμακο ίδιας δραστικής εξακολουθούμε να ΜΗΝ έχουμε (όπως ακριβώς ίσχυε και μέχρι τώρα) για τις ηλεκτρονικές συνταγές, παρά μόνο για χειρόγραφες και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ασφαλισμένου!
  Για τον ΕΟΠΥΥ:  
  • Δεν επιτρέπεται η “πράσινη συνταγή” για φάρμακα!!! Εκτός από τις γνωστές εξαιρέσεις φυσικά!
  • Μόνο αν υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα επιτρέπεται η συνταγογράφηση σε “πράσινες” και πρέπει οι γιατροί να γράφουν στην πίσω μεριά μιας πράσινης συνταγής του «το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας»!!!
  • Δεν επιτρέπεται να εκτελούμε χειρόγραφα μια ηλεκτρονική συνταγή!!! Μέχρι τώρα το κάναμε αν π.χ. υπήρχε λάθος barcode ή κάποιο άλλο θέμα αλλά όχι πια!! Θα πρέπει να διορθώνονται από το γιατρό.
  • Μπορεί να δόθηκε οδηγία να εκτελούνται οι συνταγές της αναστολής (για όσους Συλλόγους σταμάτησαν την αναστολή το Σεπτέμβρη) αλλά έχω 2 συμβουλές: 1) συμβουλευτείτε τους Συλλόγους σας αν έχουν πάρει απόφαση να δεχτούν συνταγές και από πότε (έτσι θα διαφυλάξετε την ενότητα του Συλλόγου σας και το σεβασμό στις Συλλογικές αποφάσεις), 2) παρά την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ η Η/Σ δεν ξεκλείδωσε όλες τις ημερομηνίες! Έτσι το πράγμα απλοποιείται: όσες περνάνε στο σύστημα εκτελούνται, οι άλλες ξαναγράφονται.
  • Ενημερώστε τους πελάτες σας ότι όλες οι συνταγές που εκτελέστηκαν ώστε να γίνουν Δαπάνες μπορούν να κατατεθούν οποτεδήποτε και όχι μόνο όσο διαρκεί η αναστολή μας!!!
  Συχνές ερωτήσεις:  
  • Ινσουλίνες σε ΣΔ ΙΙ  είναι με 10%. Έχουμε τις λίστες με τις γενικές συμμετοχές που μπορείτε να συμβουλεύεστε στα γρήγορα. Έχουμε τους πίνακες ανά ομάδα φαρμάκων με όλα τα φάρμακα για τους πιο ενδελεχείς. Έχουμε και απλή αναζήτηση οποιουδήποτε φαρμάκου που παίρνει συμμετοχή 10% ή 0%. Και όλα αυτά τα έχω ενημερώσει όπως ισχύουν από τον Ιούλιο. Εύκολα και απλά.
  • Τα αναλώσιμα διαβήτη τα έχω φτιάξει σε απλό πινακάκι ώστε να μη χρειάζεται να ερμηνεύουμε τη Γραμμική Β’ που χρησιμοποιείται στις Εγκυκλίους. Επειδή και ο γράφων δεν είχε καταλάβει τί εννοούσε η εγκύκλιος καταλαβαίνω γιατί πολλοί δεν πιστεύουν τα ματάκια τους. Μετά από 42 διαβουλεύσεις με άλλους “εγκυκλιολόγους”, 2 αντιπροέδρους, 4 υπεύθυνους ΕΟΠΥΥ, πιστεύω ότι μπορώ πλέον να εγγυηθώ με σιγουριά: είναι ακριβώς έτσι  :)
  • Πάμε όλοι μας να ξαναδούμε τους γενικούς κανόνες συνταγογράφησης ΕΟΠΥΥ διότι σίγουρα σκουριάσαμε. Ποιός γράφει τί και πόσα, όλα up to date!
    Χαλαρώστε, ηρεμήστε συνάδελφοι και θυμηθείτε να ενημερώσετε σωστά τον κοσμάκη που ξαφνικά θα πληρώσει μια πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή χωρίς να πολυκαταλάβει πώς και τί. Εμείς όμως θα τον εξυπηρετήσουμε σωστά όπως πάντα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου