Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Φ.Σ. ΑΧΑΪΑΣ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ Π.Φ.Σ.

 Τρί, 02/25/2014 - 12:01.
 
Κύριε πρόεδρε,

Βρισκόμαστε μπροστά στην κατάθεση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου εφιάλτη για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού φαρμακείου. Έχουμε ως δεδομένα αυτή τη στιγμή:
  1. Με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό στη διακυβέρνηση της χώρας οι εντολές όχι μόνο της τρόικα, αλλά και του Ο.Ο.Σ.Α., είναι ανώτερες των Ελληνικών νόμων.
  2. Η αναγκαιότητα ροής των χρημάτων των δανειακών συμβάσεων είναι υπεράνω κάθε θεσμικού, ηθικού ή άλλου φραγμού που ίσχυε στη χώρα αυτή ως σήμερα.
  3. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τελεσίδικα πως οι φαρμακοποιοί θα παίξουν το ρόλο της αγοράς στο ζήτημα τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ανατρέποντας κάθε έννοια ισονομίας μεταξύ συναδέλφων και μετατρέποντας το φάρμακο σε ένα κοινό εμπορικό προϊόν.
  4. Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο φαρμακευτικός κόσμος της χώρας δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει μία κοινή πρόταση στο ζήτημα του ωραρίου. Αυτή τη στιγμή το Υπ. Υγείας επεξεργάζεται νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα ικανοποιεί τα διευρυμένα μεγαλοφαρμακεία, θα διαλύει κάθε συνεκτικό ιστό των συλλόγων και θα κορυφώνει στα ύψη τον μεταξύ μας κοινωνικό αυτοματισμό.
  5. Οι τιμές των φαρμάκων έχουν κατρακυλήσει σε τόσο εξευτελιστικά επίπεδα, ώστε για να μπορέσει να σταθεί συνάδελφος με αυτά τα οικονομικά δεδομένα σε αξιοπρεπές επίπεδο εισοδημάτων, πρέπει να εκτελεί το μήνα πάνω από 1.500 συνταγές.
  6. Ακόμα και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, με αυτό το εξοδολόγιο,, αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς και άλλους παρόχους υγείας της χώρας.
  7. Είναι θέμα χρόνου, με βάση τα όσα έχουν κοινοποιηθεί, πως απαιτεί η τρόικα, η φαρμακευτική δαπάνη να κλείσει με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στο 1,5, δις για τα έτη 2015 και 2016.
  8. Η συνδικαλιστική απραξία που πανελλαδικά κρατεί από το Δεκέμβριο του 2012 και μετά, έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα συναδέλφων στην πλήρη απαξίωση των συλλογικών τους οργάνων.
  9. Δεν μπορεί να περάσει στα ‘ψιλά’ το γεγονός πως στην τελευταία Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. ευθύνεστε εσείς προσωπικά για θεσμική εκτροπή, μιας και αποχωρήσατε από την Γ.Σ. θέτοντας θέμα απαρτίας σε εξ αναβολής συνέλευση!!
  10. Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, απόφαση της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. που δεν ήταν της αρεσκείας του προεδρείου, όχι μόνο δεν ανέβηκε επίσημα στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου, άλλα δεν υλοποιήθηκε κιόλας. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως, γιατί δεν έχετε προχωρήσει σε σύγκλιση της επιτροπής και σε λειτουργία της, για συναντήσεις με πολιτικά κόμματα αναφορικά με τα προβλήματα του κλάδου, άλλα και την εξεύρεση κοινού πλαισίου δράσης;
  11. Με δεδομένο πως η προετοιμασία των εκλογών απαιτεί 2 μήνες περίπου διαδικασία και με δεδομένο επίσης πως ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Π.ΦΣ. ορίζει ως χρόνο εκλογών για Δ.Σ. του Π.Φ.Σ τον Μάιο, αναρωτιόμαστε πότε ακριβώς έχετε σκοπό να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής εκλογών για Δ.Σ. Π.Φ.Σ..
  12. Χωρίς να υποτιμήσουμε την αξία της επιστημονικής ενημέρωσης και αναβάθμισης του ρόλου του φαρμακοποιού, μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνδικαλιστικής αδράνειας, αποτελεί πρόκληση για τον απλό φαρμακοποιό η δήθεν πρωτοβουλία σας για διεξαγωγή σεμιναρίων του ΙΔΕΕΑΦ σε 10 Νομούς της χώρας.
Με βάση όλα τα παραπάνω, πως ακριβώς σκέφτεται το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνδικαλιστικά η μείωση τζίρου, η απώλεια ύλης και ο εξωφρενικός πλέον ανταγωνισμός που θα ξεφύγουν πέρα από κάθε πλαίσιο λογικής μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που αναμένεται άμεσα; Εάν ο ρόλος του Π.Φ.Σ. και του Δ.Σ. αυτού είναι η απλή λείανση γωνιών, στην εξωφρενική επίθεση που δέχεται το Ελληνικό φαρμακείο σήμερα, τότε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε συνδικαλισμό, μπορούμε να προσλάβουμε manager διαχείρισης κατάστασης. Ακόμα και οι επιτροπές που βαρύγδουπα είχαν εξαγγελθεί από εσάς, περί σύνταξης κώδικα δεοντολογίας, περί ηλεκτρονικών καταστημάτων, περί διεύρυνσης του Δ.Σ. με προέδρους μεγάλων συλλόγων κλπ., έχουν παραμείνει στο σχεδιασμό. Είναι τουλάχιστον παράδοξο, στην επιτροπή π.χ. σύνταξης κώδικα δεοντολογίας για ηλεκτρονικά καταστήματα, να συμμετέχουν συνάδελφοι οι οποίοι πρωτοστατούν στη λειτουργία τέτοιων καταστημάτων. Εκτός εάν σαν κλάδος έχουμε θέση υπέρ της λειτουργίας τους και έχοντας απεμπολήσει το ‘δια χειρός φαρμακοποιού’, είναι προτιμότερο να κλείσουμε τα φαρμακεία και να προχωρήσουμε σε ίδρυση προσωπικών telemarketing.
Ιδιαίτερα στο θέμα των ΜΥΣΗΦΑ, αλλά και του ωραρίου, οι εν κρυπτώ διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις στις οποίες επιδίδεστε, δεν μπορεί να δεσμεύουν ολόκληρο τον κλάδο, εκτός αν δεν είστε ενήμερος για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν, οπότε το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό.
Σε κάθε περίπτωση, ως σύλλογος που έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα σε όλες τις κινητοποιήσεις που κληθήκαμε να συμμετέχουμε τον δύσκολο καιρό του μνημονίου, απαιτούμε από εσάς αλλά και όλες τις παρατάξεις του Δ.Σ., να μας εξηγήσουν άμεσα με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσουμε είτε συνδικαλιστικά, είτε επιχειρηματικά, είτε και τα δυο μαζί, την επερχόμενη λαίλαπα. Ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του κλάδου για τα 2 επίμαχα αυτά ζητήματα, μέχρι που διαπραγματευόμαστε και μέχρι που μπορεί να φτάσει η αντίδραση μας; Εάν για όλα αυτά δεν υπάρχει απάντηση και πρόταση, είναι προτιμότερο να αποφύγουμε ως συνδικαλιστές το ρόλο του κομπάρσου στον οποίο επιδιδόμαστε με απόλυτη επιτυχία όλοι έως σήμερα, διασώζοντας τουλάχιστον όση αξιοπρέπεια έχει απομείνει σε όλους μας.

Με τιμή
Για τον Φ.Σ. Αχαΐας


        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




                      ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                              ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου