Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Φαρμακοποιοί: αποφασισμένοι να κάνουν δύσκολο τον βίο της κυβέρνησης

Έναν ακόμη εφιάλτη θα έχει από τον καινούριο χρόνο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης που θα του κάνει δύσκολη την καθημερινότητα.
Μετά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ- η απεργία των οποίων συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου 2014- και οι φαρμακοποιοί, προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και τις σχετικές αποφάσεις θα λάβουν την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου στην συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι φαρμακοποιοί, δηλώνουν χολωμένοι ιδιαίτερα από τις τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ο οποίος είχε αποκαλέσει «συντεχνία» τον κλάδο, ενώ τα προνόμιά τους όπως είχε πει θα πρέπει να τερματιστούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, τα ψεύτικα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον φαρμακευτικό κλάδο αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, φαίνεται ότι οδηγούν τους φαρμακοποιούς στις κινητοποιήσεις.
Όμως νέα ταλαιπωρία θα υποστούν οι ασθενείς και με το  πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων που θέτει το υπουργείο Υγείας στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.
Από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα, οι συμβεβλημένοι γιατροί δε θα μπορούν να ξεπερνούν συγκεκριμένο ποσό συνταγών, το οποίο θα είναι κατά  20% μικρότερο από τον περσινό μέσο όρο.
Ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίσει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά συμβεβλημένο γιατρό το 2013 και θα θέσει τα ανάλογα όρια για την νέα χρονιά.
Μάλιστα n Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ)  θα προσαρμόσει το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης,  ώστε ο συμβεβλημένος γιατρός να μην μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα των οποίων n συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο.
Ο γιατρός θα μπορεί μεν να υπερβεί το όριο για δύο μόνο μήνες, ωστόσο τον τρίτο μήνα, το σύστημα δε θα του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού, μείον της υπέρβασης των δύο προηγούμενων μηνών.
Με την απόφαση αυτή, είναι πολύ πιθανό ασθενείς και κυρίως χρόνιοι πάσχοντες που συνταγογραφούν φάρμακα κάθε μήνα, να μην μπορούν να βρουν γιατρό να τους γράψει φάρμακα, καθώς οι περισσότεροι συμβεβλημένοι γιατροί μπορεί να «κλείνουν» το πλαφόν των συνταγών από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις.
Ετσι, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία του  ΕΣΥ, προκειμένου να συνταγογράψει κάποιος γιατρός, τα φάρμακα που χρειάζονται.
 Το «μέτωπο» της συνταγογράφησης όμως, κρύβει και το μέτρο τους ενός ευρώ για κάθε συνταγή, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014.Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, το 1 ευρώ με τις αλχημείες της κυβέρνησης, γίνεται 8 ή και 10 ευρώ.Αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι εκείνοι που θα πληρώνουν μόνο 1 ευρώ ανά συνταγή, θα είναι όσοι παίρνουν το πολύ  3 φάρμακα, γιατί μέχρι τόσα επιτρέπεται σήμερα να αναγράφονται σε μία συνταγή και μόνο αν τα φάρμακα ανήκουν στην ίδια κατηγορία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Ο ΙΣΑ σημειώνει, ότι οι συνέπειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους ασθενείς θα είναι ολέθριες, αφού οι ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα πολλαπλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για κάθε συνταγή διαφορετικού πρωτοκόλλου επιπλέον άλλο 1 ευρώ.
Δηλαδή αν πάσχουν από 3 νοσήματα (πχ Σακχαρώδη διαβήτη, Υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή Υπέρταση) και χρειάζονται 1 φάρμακο για το κάθε νόσημα, θα πρέπει να λαμβάνουν διαφορετική συνταγή για το καθένα, οπότε θα επιβαρύνονται με 3 Ευρώ αντί για 1 Ευρώ.
Σε περιπτώσεις δε, που ο ασφαλισμένος χρειάζεται περισσότερα φάρμακα διαφορετικών μεταξύ τους πρωτοκόλλων, θα χρειαστεί περισσότερες διαφορετικές συνταγές και το κόστος που θα κληθεί για αυτές να πληρώσει, μπορεί να φτάσει μηνιαίως στα 8 ή 10 ευρώ.
 Ο ΙΣΑ προτείνει στον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό, να επιτρέπεται η αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή.
Επίσης, ο ΙΣΑ τονίζει ότι «η όποια εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων πρέπει να γίνει σε πιλοτικό πρόγραμμα, παράλληλα με τη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος ώστε να δοθεί ικανός χρόνος προσαρμογής των γιατρών»

Read more: http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/386973/farmakopoioi-apofasismenoi-na-kanoyn-dyskolo-ton-vio-tis-kyvernisis#ixzz2oruVd6dW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου