Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

http://www.ygeia360.gr/el/medicine/item/5871-to-nomosxedio-gia-to-farmako-paroysiazei-thn-tetarth-o-adwnis-se-troika-kai-task-forceΠολύ ασφυκτικούς περιορισμούς στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 θέτει το συμφωνημένο με την πλειονότητα των εμπλεκομένων φορέων νομοσχέδιο για το φάρμακο, το οποίο θα παρουσιάσει την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους της τρόικας και της Task Force Greece.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, οι εκπρόσωποι των χονδρεμπόρων φαρμάκων αρνήθηκαν τελικά να συμφωνήσουν στο τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καθώς εκτιμούν ότι η η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει προγραμματισθεί να "κλείσει" το 2014 στο 1,9 δισ. ευρώ στην χειρότερη και στο 2,2 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, έναντι των 2,37 δισ. ευρώ που αναμένεται να "κλείσει" για το 2013, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και των νοσοκομειακών φαρμάκων, συμπιέζεται σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, με αναμενόμενο αποτέλεσμα νέες "αιματηρές" περικοπές στην φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εξόφληση των φαρμακοποιών για τις εκτελεσμένες συνταγές του Οργανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων υπαναχώρησαν τελικά από την συμφωνία τους για την διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πιθανώς πιεζόμενοι από φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν ακόμη ικανοποιητική για εκείνες ταμειακή ρευστότητα και δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως να εξοφλούνται σε ταχύτερους χρόνους, σε σχέση με τους χρόνους των πληρωμών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου