Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ: Αθήνα 30 Ιουνίου 2014 Προς Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο Εκφράζοντας τις ανησυχίες της παράταξής μας, οι οποίες προφανώς δ...

Ο ΦΣΑ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΤΥΠΑ, ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 
Ν.Π.Δ.Δ.
Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ, 
ΤΗΛ. 210 5243186 
ΦΑΞ. 210 5220721 – Email: grfsa@otenet.gr
Αριθ.πρωτ.: 4965



AΘΗΝΑ 30 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣ 
Π.Φ.Σ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων μειώνεται στο 15% ως προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (βλέπε δηλώσεις Βορίδη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής), καθώς και το από 18-6-2014 αναπάντητο αίτημα του ΦΣΑ από το Υπουργείο Υγείας για άμεση συνάντηση, ζητούμε έστω και άτυπη σύγκληση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού συμβουλίου, ώστε να δρομολογηθούν οι αντιδράσεις του κλάδου.

ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Σ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                             ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ
30-06-2014 / 07:21

Έρχεται ψαλίδι κερδών για φαρμακοποιούς! Που καταλήγουν τρόικα-Βορίδης

Δύσκολες μέρες για τα ελληνικά φαρμακεία φαίνεται ότι έρχονται το επόμενο διάστημα καθώς από τη μία η τρόικα επιμένει για μείωση του ποσοστού κέρδους ενώ από την άλλη ο Μάκης Βορίδης δε δείχνει να μπορεί να «κερδίσει» τους δανειστές μας στις θέσεις τους. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Δύσκολη φαίνεται πως είναι η μάχη Βορίδη-τροικανών για τη διατήρηση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών καθώς όλα δείχνουν πως πάντα στο τέλος περνά η άποψη των δανειστών. 
Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένα θρίλερ γραπτών συνομιλιών μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ανθρώπων της τρόικας με βασικό αντικείμενο το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. 
 
Οι δανειστές μας επιμένουν πως θα πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και από την άλλη η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς δε φαίνεται να …περνά από τους σκληροτράχηλους τροικανούς. 
 
Ο Μάκης Βορίδης με τη συμβολή των ειδικών συμβούλων του επί σειρά ημερών προσπαθεί να πείσει την άλλη πλευρά πως η μείωση στο 15% θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες στον κλάδο, χωρίς όμως να κατορθώνει να πείσει τους δανειστές. 
 
Έτσι ο ίδιος εμφανίζεται πλέον να υποστηρίζει πως πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί δηλαδή ουσιαστικά να μειωθεί το κέρδος του κλάδου. 
Βέβαια το ενδεχόμενο αυτό εκτός του ότι είναι κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς είναι πιθανό να φέρει λουκέτο ειδικά στα μικρά φαρμακεία που δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. 
 
Να σημειωθεί ότι οι τροικανοί σε μια βροχή ανταλλαγής email με τον Μάκη Βορίδη επιμένουν πως το ποσοστό κέρδους του κλάδου θα πρέπει να μειωθεί στο 15% από 20% που είναι σήμερα. 
Τα πράγματα ανετράπησαν την τελευταία στιγμή καθώς μέχρι πρόσφατα οι τροικανοί δε φαίνονταν να έχουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις στα σχέδια της κυβέρνησης η οποία θα καθήλωνε το κέρδος περίπου στο 17,5%. 
 
Ωστόσο οι δραματικές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της άλλης πλευράς εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες ενώ οι τροικανοί που κανονικά αναμένονται στις αρχές Ιουλίου στη χώρα μας, δε σκοπεύουν να επισκεφθούν την οδό Αριστοτέλους εάν δεν επέλθει πρωτίστως γραπτή συμφωνία. 
 

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

FARMAKOPOIOI: ΓΓΕ: Υπέρ τρίτων η εισφορά 0,4% στα φάρμακα (!)

FARMAKOPOIOI: ΓΓΕ: Υπέρ τρίτων η εισφορά 0,4% στα φάρμακα (!): Στο site της ΓΓΕ αναφέρεται λανθασμένα ότι η εισφορά που πληρώνουμε οι φαρμακοποιοί επί τιμολογίου 0,4% είναι εισφορά που πληρώνει ο πολί...

«Μπλόκο» τρόικας στο κέρδος των φαρμακοποιών! Νέες αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής


Ανατροπές στα σχέδια του Μάκη Βορίδη να συγκρατήσει το μέτωπο των φαρμακοποιών φέρνουν οι νέες αντιρρήσεις των τροικανών που επιμένουν να μειωθεί το ποσοστό κέρδους του κλάδου. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Αλλιώς τα είχε υπολογίσει και αλλιώς του ήρθαν του Μάκη Βορίδη ο οποίος επιχειρεί να αλλάξει τη γνώμη της τρόικας και να μη μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών όπως προβλέπεται στο τελευταίο μνημόνιο. 
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των δανειστών μας. 
Οι τροικανοί σε μια βροχή ανταλλαγής email με τον Μάκη Βορίδη επιμένουν πως το ποσοστό κέρδους του κλάδου θα πρέπει να μειωθεί στο 15% από 20% που είναι σήμερα, κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς. 
 
Οι αντιρρήσεις στην επιχειρηματολογία Βορίδη προέρχονται κυρίως από τον …αγέλαστο όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί, Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος συμμετέχει στην τρόικα ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τα υπόλοιπα μέλη όμως των δανειστών δεν είναι θετικοί στο να διατηρηθεί το κέρδος του κλάδου κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στο team Βορίδη. 
 
Και τα πράγματα φαίνεται ότι ανετράπησαν την τελευταία στιγμή καθώς μέχρι πρόσφατα οι τροικανοί δε φαίνονταν να έχουν αντιρρήσεις στα σχέδια της κυβέρνησης η οποία θα καθήλωνε το κέρδος περίπου στο 17,5%. 
 
Οι δραματικές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της άλλης πλευράς εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες ενώ οι τροικανοί που κανονικά αναμένονται στις αρχές Ιουλίου στη χώρα μας, δε σκοπεύουν να επισκεφθούν την οδό Αριστοτέλους εάν δεν επέλθει πρωτίστως γραπτή συμφωνία.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΙ FM ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ

Ξεκάθαρη θέση πήρε ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος όταν κλήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στον Άρη Πορτοσάλτε, θίγοντας ταυτόχρονα την a la carte προσέγγιση της εφαρμογής του μνημονίου, που αποσιωπά την πάγια πρόσθετη αμοιβή του φαρμακοποιού ανά συνταγή κατά τη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική καθώς και την υπερωριακή αμοιβή, και αναδεικνύοντας πως το ποσοστό κέρδους μας (18,5%) είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (21,6%). Ανέλυσε τη διαφορά με τις ευρωπαϊκές αναλογίες, και έθιξε το καίριο πρόβλημα βιωσιμότητας των φαρμακείων στις ήδη υπάρχουσες συνθήκες, με τις πολύ χαμηλές τιμές φαρμάκων, ανακοινώνοντας πως δεν συμβιβαζόμαστε με καμία περαιτέρω μείωση του κέρδους μας. Τόνισε πως τα φάρμακα φεύγουν από τα φαρμακεία και οδεύουν προς τα super markets με ανεξέλεγκτες τιμές, ενώ το φάρμακο στο φαρμακείο είναι διατιμημένο αγαθό και οι αγορές από το διαδίκτυο δεν μπορούν να ελεγχθούν. 
 Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα: 

FARMAKOPOIOI: "Ρετάρει" η πληρωμή Μαρτίου

FARMAKOPOIOI: "Ρετάρει" η πληρωμή Μαρτίου: Σύμφωνα με σημερινές μας πληροφορίες η πληρωμή των φαρμάκων Μαρτίου αναμένεται την Τετάρτη 2/7 ενώ των εμβολίων την Πέμπτη 3/7 . Για ο...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: NAI στην συνάντηση ΔΣ ΠΦΣ- ΥΥΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: NAI στην συνάντηση ΔΣ ΠΦΣ- ΥΥΚΑ: Αθήνα 25/6/2014 Προς τον κ.Θεοδοσιάδη Κυριάκο Κοιν/ση : μέλη του νέου Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. Η ύπαρξη Διοικητικού κενού στην λειτο...

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν όλο και περισσότερο φάρμακα μέσω διαδικτύου


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν όλο και περισσότερο φάρμακα μέσω Διαδικτύου, εξέδωσε σήμερα έναν κανονισμό εφαρμογής ο οποίος καθορίζει τον σχεδιασμό ενός κοινού λογοτύπου για τα διαδικτυακά φαρμακεία και τις τεχνικές απαιτήσεις για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας του.

Ο λογότυπος θα είναι πλήρως διαθέσιμος το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα ενός διαδικτυακού φαρμακείου. Το ορθογώνιο στη μέση της αριστερής πλευράς θα φέρει τη σημαία της χώρας της ΕΕ στην οποία είναι εγκατεστημένο το διαδικτυακό φαρμακείο, και το κείμενο θα είναι μεταφρασμένο στην/στις επίσημη/-ες γλώσσα/-ες της εν λόγω χώρας.

Ο κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία ενός έτους για να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στις εθνικές αρχές μια «εργαλειοθήκη» επικοινωνίας για να τις υποστηρίξει όσον αφορά την προετοιμασία των εθνικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης που απαιτούνται από την κοινοτική οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Ο Τόνιο Μποργκ, επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας, δήλωσε τα εξής: «Όταν αγοράζουν φάρμακα μέσω του διαδικτύου, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι, εκτός αν αγοράζουν από διαδικτυακά φαρμακεία που λειτουργούν νόμιμα, διατρέχουν τον κίνδυνο αγοράς φαρμάκων που είναι ψευδεπίγραφα. Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορεί να είναι αναποτελεσματικά, επιβλαβή, ή ακόμη και θανατηφόρα. Η Επιτροπή έχει θεσπίσει έναν κοινό λογότυπο για τα διαδικτυακά φαρμακεία, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να είναι ασφαλείς».

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

FARMAKOPOIOI: Κοζάνη: 59χρονος φαρμακοποιός βρέθηκε απαγχονισμέν...

FARMAKOPOIOI: Κοζάνη: 59χρονος φαρμακοποιός βρέθηκε απαγχονισμέν...: Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας, με την είδηση της αυτοκτονίας, όπως όλα δείχνουν, 59χρονου φαρμακοποιού (διατηρούσε...

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ;





Πριν λίγα χρόνια, οι κάτοικοι του Λονδίνου διάβαζαν έκπληκτοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους τις αναφορές των τοπικών επιθεωρητών περιβάλλοντος περί ανεύρεσης του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Prozac® (Ladose®, δραστική ουσία φλουοξετίνη) στο πόσιμο νερό της πόλης τους (1). Η έκπληξή τους ήταν ακόμα πιο μεγάλη επειδή η Αγγλία διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα ασφαλούς επιστροφής ληγμένων και μη-χρησιμοποιούμενων φαρμάκων στον κόσμο. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 20% των Εγγλέζων επιστρέφει τα άχρηστα φάρμακα του σπιτιού του στα φαρμακεία, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, όπου το αντίστοιχο νούμερο μετά βίας ξεπερνά το 1% (2).
Απ’ ότι δείχνουν όμως τα στοιχεία, αυτό το 20% δεν είναι αρκετό, επειδή το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού απορρίπτει τα ληγμένα και άχρηστα φάρμακα είτε στην τουαλέτα είτε στα σκουπίδια του σπιτιού του, οδηγώντας τα με μαθηματική ακρίβεια μέσω του περιβαλλοντικού κύκλου, πίσω στα τρόφιμα που τρώει και στο νερό που πίνει. Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα της υπερσυνταγογράφησης, των υπολειτουργουσών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, των ανεξέλεγκτων χωματερών και των ανύπαρκτων προγραμμάτων επιστροφής φαρμάκων είναι άγνωστο, αλλά σίγουρα δε προμηνύει κάτι θετικό. Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, αξίζει να αναφερθούμε στον κύκλο των φαρμάκων στη φύση και πώς τελικά αυτά (ξανα)βρίσκουν το δρόμο τους για το ποτήρι μας.
Ο (Α)ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Γενικώς, η συμβολή των φαρμακοβιομηχανιών στην επιβάρυνση των οικοσυστημάτων με τελικές φαρμακευτικές ουσίες είναι αμελητέα, όχι τόσο λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών, αλλά επειδή οι βιομηχανίες έχουν αναπτύξει αποτελεσματικές μεθόδους αποτροπής διαφυγής των πανάκριβων και προσοδοφόρων προϊόντων τους στο περιβάλλον. Με άλλα λόγια συμφέρει περισσότερο να τα πουλάν παρά να τα απορρίπτουν (3). Απομένουν δύο οδοί μέσω των οποίων τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης εισέρχονται στο περιβάλλον:
i)                μέσω αποβολής από το ανθρώπινο σώμα με τα κόπρανα και τα ούρα και
ii)               μέσω απόρριψης των ληγμένων και μη-χρησιμοποιούμενων φαρμάκων στην τουαλέτα ή στα σκουπίδια.
i)ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ
Το μεγαλύτερο ποσοστό των φαρμάκων που καταναλώνει ο άνθρωπος μεταβολίζεται από τα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού  σε (συνήθως) ανενεργούς ή  λιγότερο ενεργούς μεταβολίτες. Το υπόλοιπο ποσοστό της δραστικής ουσίας παραμένει ακέραιο και ασκεί την επιθυμητή φαρμακευτική δράση. Το αμεταβόλιστο αυτό ποσοστό αποβάλλεται δια της φυσικής οδού (κόπρανα, ούρα) και επιστρέφει μέσω της τουαλέτας στο περιβάλλον. Άρα, το απόλυτο ποσό μιας ληφθείσας φαρμακευτικής ουσίας που θα καταλήξει αυτούσια στο περιβάλλον είναι συνάρτηση του ποσοστού που δε μεταβολίζεται από τον οργανισμό (fexcreta) και της απόλυτης ποσότητας της ουσίας που καταναλώνεται. Το ποσοστό που δε μεταβολίζεται κυμαίνεται από 0,1% (π.χ. φαινοφιβράτη) έως 100% (π.χ. μετφορμίνη), ενώ η απόλυτη ποσότητα που καταναλώνεται εξαρτάται από τις πωλήσεις του φαρμάκου. Έτσι εξηγείται και το φαινόμενο του Prozac® στο νερό των Λονδρέζων: μπορεί μεν το fexcreta της φλουοξετίνης  να είναι χαμηλό (10%), όμως η κατανάλωση είναι τεράστια (24 εκατομμύρια συνταγές ετησίως στην Αγγλία), οδηγώντας την ουσία στους υπονόμους και από εκεί στις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών ή, ελλείψει αυτών, κατευθείαν στα ποτάμια ή στις θάλασσες. Ένα ποσοστό των φαρμακευτικών μορίων κατακρατείται από τους βιολογικούς καθαρισμούς, ενώ το υπόλοιπο ρυπαίνει άμεσα τις υδάτινες οδούς.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό που κατακρατείται από τους βιολογικούς καθαρισμούς συνήθως επανέρχεται στο οικοσύστημα με τη μορφή της λυματολάσπης η οποία συχνά χρησιμοποιείται ως αγροτικό λίπασμα (και από εκεί στα αγροτικά προϊόντα ή στις ζωωοτροφές) ή απορρίπτεται στις χωματερές και από εκεί μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω των διασταλαζόντων υγρών του πυθμένα τους.
ii)ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΛΗΓΜΕΝΩΝ Ή ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων πετάει τα φάρμακα που δε χρειάζεται στα σκουπίδια του σπιτιού του ή στην τουαλέτα του. Στην περίπτωση της απόρριψης στην τουαλέτα η μοίρα του φαρμάκου περιγράφηκε στην προηγούμενη παράγραφο (i), μόνο που εδώ δεν παρεμβάλλεται το στάδιο του μεταβολισμού, οπότε το φάρμακο καταλήγει 100% στον υπόνομο. Αν η «φαρμακοαπόσυρση» γίνει μέσω των σκουπιδιών, τότε τα αχρείαστα φάρμακα καταλήγουν στη χωματερή, μαζί με όλα τα άλλα οικιακά απορρίμματα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η απόρριψη στα σκουπίδια αποτελεί την κύρια μέθοδο απαλλαγής από τα ανεπιθύμητα οικιακά φάρμακα, όμως μέχρι το 2005 η κύρια οδός φαρμακευτικής επιβάρυνσης των υδάτων θεωρούταν η αποβολή των αυτούσιων φαρμάκων από το ανθρώπινο σώμα (οδός i), οπότε η προσοχή όλων είχε στραφεί στα νερά που εξέρχονται από τους βιολογικούς καθαρισμούς και στις μεθόδους βελτίωσης της συγκράτησης των φαρμάκων σε αυτό το στάδιο (π.χ. χρήση αποτελεσματικότερων φίλτρων). Η θεώρηση αυτή ανατράπηκε από τη δημοσίευση των Jonathan Bound και του Νικόλαου Βουλβούλη από το Centre for Environmental Policy του Imperial College του Λονδίνου (2). Οι συγκεκριμένοι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης το οποίο λάμβανε υπόψη την πιθανότητα λήξης κάποιου φαρμάκου χωρίς να χρησιμοποιηθεί, τις φαρμακοκινητικές του ιδιότητες, το ποσοστό κατακράτησης από τα φίλτρα των βιολογικών καθαρισμών και τις απαντήσεις που έδωσε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων σχετικά με τις συνήθεις μεθόδους απόρριψης του οικιακού φαρμακοαποθέματος, συμπέραναν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό φαρμάκων φτάνει στους υδάτινους πόρους μέσω των χωματερών, παρά μέσω των βιολογικών καθαρισμών. Η άποψη αυτή, αν ίσχυε, σήμαινε ότι ο κύριος λόγος της περιβαλλοντικής φαρμακοεπιβάρυνσης είναι η μη επιστροφή των ληγμένων και αχρησιμοποίητων φαρμάκων σε συγκεκριμένα σημεία ασφαλούς απόσυρσης, καταδεικνύοντας την καίρια σημασία των προγραμμάτων επιστροφής φαρμάκων (take-back programs) για την προστασία της δημόσιας υγείας
Τα θεωρητικά ευρήματα των ερευνητών ισχυροποιήθηκαν όταν το 2009 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ, μέτρησαν απροσδόκητα υψηλές συγκεντρώσεις φαρμάκων στα υγρά που διέρρεαν από χωματερές απόρριψης οικιακών αποβλήτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, μεταξύ άλλων, ανιχνεύθηκε το αναλγητικό παρακεταμόλη σε συγκέντρωση 117.000 ng/l (sic) και το (υπό συνταγογραφικό περιορισμό!) αντιβιοτικό σιπροφλοξασίνη σε 269 ng/l. Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη οιστρόνης (θηλυκή ορμόνη που συνταγογραφείται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), αλμπουτερόλης (αντιασθματικό) και πενικιλίνης (4).
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι Αμερικανοί πολίτες απορρίπτουν 1040 τόνους δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στις χωματερές τους. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν, αλλά αν ληφθεί υπόψη η άθλια κατάσταση των περισσότερων χωματερών της χώρας, το πρόβλημα πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθιστώντας την ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επιστροφής φαρμάκων επιτακτικό αίτημα προστασίας του περιβάλλοντος και της  δημόσιας υγείας.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!)
Καθημερινά πάνω από 90 φάρμακα εκρέουν από τους βιολογικούς καθαρισμούς και τις χωματερές της Ευρώπης και καταλήγουν στα επιφανειακά ύδατα και από εκεί στο ποτήρι μας (5).Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν οι συγκεντρώσεις στις οποίες ανευρίσκονται τα φάρμακα αυτά είναι τέτοιες ώστε να τα καθιστούν απειλητικά για την υγεία των οικοσυστημάτων και του ανθρώπου και κατ’ επέκταση αν οι πρωτοβουλίες συλλογής ληγμένων και άχρηστων φαρμάκων έχουν κάποιο πρακτικό όφελος.
Η απάντηση είναι «δε γνωρίζουμε». Ενδεικτικά αναφέρουμε μία μεγάλη γαλλική έρευνα η οποία, με βάση στοιχεία φαρμακοκινητικής, χημικής σταθερότητας και κατανάλωσης, προσδιόρισε τις Προβλεπόμενες Περιβαλλοντικές Συγκεντρώσεις (Predicted Environmental Concentration, PEC) διάφορων φαρμακευτικών ουσιών. Η PEC της παρακεταμόλης ήταν 75000 ng/l, περίπου 400 φορές αραιότερη από τη συγκέντρωση που ασκεί βιολογικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ για τη μετφορμίνη και τη φλουοξετίνη οι αντίστοιχες αραιώσεις ήταν 100 και 600 αντίστοιχα (6). Οι συγκεκριμένες αραιώσεις μπορεί να μην προκαλούν οξείες τοξικολογικές παρενέργειες στον άνθρωπο, όμως τίποτα δεν αποκλείει να είναι ικανές να προκαλέσουν βιολογικές παρενέργειες σε κατώτερους οργανισμούς, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένες ουσίες αλλά για χρόνια έκθεση σε ένα μείγμα φαρμακευτικών ουσιών του οποίου οι επιδράσεις ουδέποτε έχουν προσδιορισθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η προβλεπόμενη οικοτοξικότητα ενός μίγματος 10 αντιβιοτικών της ομάδας των κινολονών εκτιμάται ότι είναι 50 με 70 φορές μεγαλύτερη των μεμονωμένων συστατικών του (7).  
Σε πρακτικό επίπεδο, ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται  πειστικά ευρήματα ενδοκρινικής διατάραξης σε ψάρια και βατράχους, (8), ενώ πρόσφατη γονιδιακή έρευνα σε σολομούς του Ατλαντικού διαπίστωσε ότι έκθεση των ψαριών αυτών σε υποβιολογικές συγκεντρώσεις παρακεταμόλης, καρβαμαζεπίνης και ατενολόλης      -ουσιών που συνήθως ανευρίσκονται στα υδάτινα συστήματα της Ευρώπης- τροποποιεί την έκφραση 700 γονιδίων και 18 βιοχημικών μονοπατιών, προκαλώντας κύματα ανησυχίας για τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η άκριτη απόρριψη φαρμάκων και στην ποιότητα των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας (9). Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η φαρμακευτική κατηγορία φαρμάκων που συνήθως δε χρησιμοποιούνται αλλά απορρίπτονται ληγμένα είναι τα αντιβιοτικά, τότε πλέον εγείρονται ερωτήματα και σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει η άφρονη απόρριψη φαρμάκων στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών βακτηριδίων, ένα από τα μείζονα υγειονομικά προβλήματα του αιώνα μας.
Σε κάθε περίπτωση, όταν η επιστήμη αδυνατεί να προσδιορίσει το μέγεθος μίας απειλής τότε, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, εφαρμόζεται η «Αρχή της Προφύλαξης» (Precautionary Principle), η οποία ορίζει ότι «όταν μία δραστηριότητα είναι δυνητικά απειλητική  για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, πρέπει να ληφθούν μέτρα ακόμα και αν δεν έχει εμπεριστατωθεί κάποια αιτιώδης συσχέτιση» (10).
ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ;
Έχοντας αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες έχουν εγκαθιδρύσει εδώ και χρόνια εθνικά ολοκληρωμένα προγράμματα συλλογής και καταστροφής φαρμάκων. Η ΕΕ με την 2004/27/EC οδηγία της, υποχρεώνει  «τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα αποκομιδής για αχρησιμοποίητα φάρμακα και φάρμακα των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης», γεγονός που δε φαίνεται να έχει συγκινήσει ιδιαίτερα του Έλληνες αρμόδιους (11).
Υπάρχει αρκετή συσσωρευμένη εμπειρία σχετικά με την οργάνωση και διαχείριση προγραμμάτων επιστροφής φαρμάκων, είτε αυτά αφορούν απλές μονοήμερες εκστρατείες «αδειάσματος ραφιών», είτε τη μόνιμη λειτουργία συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποκομιδής και υγειονομικής καταστροφής επιστρεφόμενων φαρμάκων. Επειδή πάντα η καταπολέμηση ενός φαινομένου περνάει από την κατανόηση των αιτιών του, αξίζει να αναφερθούμε στους λόγους για τους οποίους ο μέσος άνθρωπος αποθεματοποιεί φάρμακα. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες και όλες έχουν δείξει 4 κύριους λόγους: (i) Λήξη φαρμάκου (ii) Αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής (iii) Θάνατος χρήστη (iv) Βελτίωση της υγείας του.
Από τις χώρες της ΕΕ, πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο θέμα είναι η Σουηδία. Στη χώρα αυτή το σύστημα συλλογής αχρησιμοποίητων φαρμάκων λειτουργεί από τη δεκαετία του 90. Η επιστροφή γίνεται στα φαρμακεία και ο κύριος φορέας διαχείρισής του συστήματος είναι η εταιρεία Apotekarnes Droghandel AB (ADA). Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στη Σουηδία επιστρέφεται στα φαρμακεία περίπου το 5% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το ένα τρίτο των επιστροφών αφορά φάρμακα που αγοράστηκαν το πολύ 12 μήνες πριν την επιστροφή τους, αποδεικνύοντας ότι μία πετυχημένη εκστρατεία περιορισμού των συνεπειών της απόρριψης φαρμάκων δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στα ληγμένα, αλλά και στην περιστολή της άνευ λόγου συνταγογράφησης εκ μέρους των γιατρών. Σε αυτό συνεπικουρεί και το εύρημα ότι μεγάλος όγκος επιστροφής αφορά τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή και όχι αγωγή που σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Με άλλα λόγια, οι Σουηδοί -και όχι μόνο- καταναλωτές στοκάρουν περισσότερα φάρμακα απ’ όσα χρειάζονται με αποτέλεσμα να τους λήγουν χωρίς να έχουν προλάβει να τα χρησιμοποιήσουν (12). Δεδομένα για την Ελλάδα που επιμένει να πορεύεται πετώντας τα φάρμακά της ανεξέλεγκτα δεν υπάρχουν, όμως αν ληφθεί υπόψη ότι ανά 100.000 κατοίκους στη Σουηδία λειτουργούν 9,6 φαρμακεία και στην Ελλάδα 94,2, τότε τα στοιχεία, αλλά και ο όγκος των επιστρεφόμενων φαρμάκων που θα προκύψουν, αν ποτέ λειτουργήσει αντίστοιχο πρόγραμμα, θα είναι μάλλον εντυπωσιακά.
Αντίστοιχο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης οικιακών φαρμακευτικών αποβλήτων  λειτουργεί από το 2002 και στην Ισπανία (SIGRE). To σύστημα χρηματοδοτείται από τη φαρμακοβιομηχανία και συλλέγει περί τους 1700 τόνους φαρμάκων το χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 1% του όγκου των πωλήσεων (13).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Αυστραλιανό μοντέλο διαχείρισης RUM (Return Unwanted Medicines), το οποίο λειτουργεί από το 1998 με κρατική επιχορήγηση 1 εκατομμυρίου Αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 720.000 €) ετησίως. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διατηρεί τον πιο ενδιαφέροντα δικτυακό τόπο απ’ όλες τις αντίστοιχες δράσεις (http://www.returnmed.com.au), στον οποίο υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεχώς αυξανόμενη απόδοση του προγράμματος. Την περίοδο 2009-2010 συλλέχτηκαν 488 τόνοι επιστρεφόμενων φαρμάκων.
Εξίσου διδακτική είναι και η εμπειρία των ΗΠΑ. Στη χώρα αυτή οι όποιες προσπάθειες συλλογής ήταν αποσπασματικές και διοργανώνονταν σε επίπεδο Πολιτειών σε ένα θολό νομικό τοπίο, που ουσιαστικά ερχόταν σε αντίθεση με την αυστηρότατη νομοθεσία της Drug Enforcement Administration που περιόριζε τις επιστροφές αποκλειστικά και μόνο σε φάρμακα που δεν έχουν εξέλθει ποτέ από φαρμακεία ή υπηρεσίες παροχής περίθαλψης. Στις 6 Οκτωβρίου του 2010 και μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την ανίχνευση φαρμάκων στο πόσιμο νερό της Πολιτείας του Maine, ψηφίστηκε ομοσπονδιακός νόμος (Safe Drug Disposal Act), o οποίος επιτρέπει στις αρμόδιες πολιτειακές αρχές να οργανώνουν και να διαχειρίζονται προγράμματα συλλογής ληγμένων και αχρείαστων φαρμάκων (14).
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Όλα τα παραπάνω πετυχημένα προγράμματα συλλογής έχουν κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά τα οποία εγγυώνται την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του εγχειρήματος:
i)             μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, με κύριους άξονες την περιγραφή του προβλήματος (π.χ. μόλυνση υδάτων) και την ανάδειξη της συμβολής των λανθασμένων επιλογών απόρριψης οικιακών φαρμάκων στη δημιουργία του.
ii)           Δημιουργία σημείων περισυλλογής -κάδοι- ληγμένων και μη-χρησιμοποιούμενων φαρμάκων σε όλα τα φαρμακεία.
iii)          Καταγραφή των επιστρεφόμενων φαρμάκων, ώστε να γίνει δυνατή η επεξεργασία των στοιχείων και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το τι και γιατί επιστρέφεται.
iv)         Διασφάλιση του ατομικού απόρρητου όσων επιστρέφουν φάρμακα (π.χ. να επιστρέφονται μέσα σε ειδικές σακούλες).
v)           Εγγύηση του αδιάβλητου της διαδικασίας με χρήση σφραγισμένων κάδων συλλογής μίας κατεύθυνσης, στους οποίους τα φάρμακα μπαίνουν εύκολα αλλά βγαίνουν μόνο με ασφαλείς διαδικασίες (π.χ. χρήση διπλών κλειδιών), ώστε να είναι αδύνατη η παράνομη χρήση των απορριπτόμενων φαρμάκων. 
vi)         Πιστοποιημένος φορέας μεταφοράς και αποθήκευσης των συλλεγμένων φαρμάκων.
vii)        Καύση των φαρμάκων σε ειδικούς αποτεφρωτήρες (7).  
    
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι αυτό αποτελεί παράβαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environmental Agency, EEA) στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ζήτησε ήδη στοιχεία από απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης σχετικά 1) με την πληροφόρηση των πολιτών για το θέμα της επιστροφής φαρμάκων 2) με το αν τα οικιακά φαρμακευτικά απορρίμματα χαρακτηρίζονται ως κοινά ή ειδικά απορρίμματα 3) με το ποιος συλλέγει τα προς επιστροφή φάρμακα 4) με το νομικό καθεστώς που διέπει το σύστημα επιστροφής φαρμάκων 5) με το συλλεγόμενο ετήσιο ποσό φαρμάκων (7). Απάντησαν 28 χώρες, μεταξύ αυτών η Αλβανία και η Βοσνία. Η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της επειδή το μόνο πρόγραμμα(?) που τρέχει είναι αυτό του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης το οποίο δεν πληροί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, πλην της καύσης, η οποία δεν γνωρίζουμε κατά πόσο υλοποιείται κατόπιν νομικής δέσμευσης ή αγαθής προαίρεσης εκ μέρους του Συνεταιρισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η ενημέρωση του κοινού είναι ανύπαρκτη, οι κάδοι που χρησιμοποιούνται είναι πρακτικά ανοιχτοί και ο κάθε φαρμακοποιός μπορεί να προσθαφαιρέσει ότι επιθυμεί, ενώ σε διάφορα φαρμακεία υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι κάδοι όπου οι Γιατροί του Κόσμου συλλέγουν μη-ληγμένα σκευάσματα με σκοπό την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών διάφορων αναξιοπαθούντων. Πρέπει να τονιστεί ότι ο WHO αποδοκιμάζει αυτήν την πρακτική (15), ενώ η Γαλλία μετά από σκάνδαλο επαναπώλησης συλλεγμένων φαρμάκων, αναγκάστηκε να απαγορεύσει τη συλλογή σκευασμάτων για Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και έκτοτε έχει θεσπίσει την υποχρεωτική καταστροφή όλων των φαρμάκων «υπό ασφαλείς συνθήκες» (16).
Όσον αφορά το κόστος του εγχειρήματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της Αυστραλίας, η φαρμακευτική αγορά της οποίας είναι σε όγκο παρόμοια με την Ελληνική (φαρμακευτική δαπάνη 2009 περίπου 7 δις €). Στη χώρα αυτή το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το κράτος και τα τρία πρώτα χρόνια (1998-2001) το κόστος λειτουργίας ανήλθε σε περίπου 700.000 € ετησίως (17). Ο όγκος των επιστρεφόμενων φαρμάκων έφτασε το 2009 τους 400 τόνους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ-ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η ανάγκη εφαρμογής και λειτουργίας ενός προγράμματος συλλογής και καταστροφής ληγμένων και μη-χρησιμοποιούμενων οικιακών φαρμάκων δεν είναι απλώς αυτονόητη κίνηση προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και νομική απαίτηση της ΕΕ. Επειδή οι δημόσιοι και οι σχετιζόμενοι επαγγελματικοί φορείς δε φαίνεται να είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν στις υψηλές οργανωτικές απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος, φρονούμε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενός εξειδικευμένου ιδιωτικού (Μη-Κερδοσκοπικού?) φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, θα προσφέρει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και θα εγγυηθεί την αξιόπιστη και αδιάβλητη λειτουργία του προγράμματος. Ένα παράδειγμα πετυχημένου ιδιωτικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και διοργάνωσης προγραμμάτων ασφαλούς επιστροφής φαρμάκων είναι η εταιρεία Teleosis (Berkeley, CA), ο δικτυακός τόπος της οποίας είναι από τους καλύτερους του είδους (www.teleosis.org).

Τα καυτά mail της τρόικας στο Βορίδη! Τι ζητά για φαρμακοποιούς

Μπορεί κατ ιδίαν να μην τους έχει συναντήσει ποτέ, όμως ο Μάκης Βορίδης έμαθε για τα καλά τις προθέσεις των τροϊκανών μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ανταλλάσσουν το τελευταίο διάστημα.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Στα βήματα του προκατόχου του φαίνεται ότι βρίσκεται ο Μάκης Βορίδης και τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται με το κινητό ανά χείρας μην  τυχόν και του σταλεί mail από την τρόικα για τα καυτά θέματα της υγείας.
 
Άλλωστε οι δανειστές μας καταφθάνουν σε λίγες ημέρες με ειδικά σημειώματα για τις εκκρεμότητες ενώ είναι αποφασισμένοι να του τραβήξουν το ...αυτί έστω κι αν είναι υπουργός μόλις λίγων ημερών. 
Μέχρι τότε συνομιλεί με τα τεχνικά κλιμάκια ενώ δέχεται καθημερινά mail από τους επικεφαλής της τρόϊκας.
 
Εκτός του ΕΟΠΥΥ, οι τροϊκανοί ενδιαφέρονται και για το ζήτημα των φαρμακοποιών και του ποσοστού κέρδους τους. 
 
Το επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι πως το ποσοστό κέρδους δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από αυτό της επίσης μνημονιακής Πορτογαλίας. 'Άλλωστε ποιος από την κυβέρνηση θα ήθελε να έχει αυτήν την περίοδο απέναντί του τον συγκεκριμένο κλάδο. 
 
Έτσι η θέση Βορίδη στην τρόικα θα είναι:
 
Το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών  θα κυμανθεί στο 17,5% μαζί με την πώληση των ακριβών φαρμάκων .
 
Ειδικότερα τα φάρμακα υψηλού κόστους θα αρχίζουν να διατίθενται και στα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς περίπου από τον Σεπτέμβριο και μετά την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών.
Το δελτίο θα εκδοθεί μέσα στον Ιούλιο και μαζί με την περίοδο των ενστάσεων υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή  από την 1η Σεπτεμβρίου. 
 
Στα υπόλοιπα φάρμακα η θέση Βορίδη στους τροϊκανούς θα είναι να μην πέσει το ποσοστό κέρδους.
Άλλωστε οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως το κέρδος τους έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια και μια επιπλέον ενέργεια θα οδηγήσει στην εξάντληση του κλάδου. 
 
Εξάλλου η πρόσφατη υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων που επιφέρει νέες μειώσεις, βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς καθώς εμμέσως μειώνεται το κέρδος τους. 

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΒΑΛΑΡΗ: Απ’ την Σόλωνος στην Αγαθημέρου. Επιστολή σε έναν παλιό συμφοιτητή.

Φίλε Γιάννη,
     
 Κοιτώντας μας και τους 2 προσεκτικά φαίνεται πως ο χρόνος κύλισε μόνο για μένα, από τα χρόνια εκείνα τα φοιτητικά στη Σόλωνος (αυτό γράφεται ως αυτοσαρκασμός). Τα σκέφτομαι όλα αυτά, καθώς από την εποχή που η παράταξή μας (ΚΑΒΑ.ΣΟ.) έκανε παρέμβαση στις φοιτητικές εκλογές, έχουν περάσει ούτε λίγο ούτε πολύ, 25 χρόνια. Συναντηθήκαμε ξανά στον Πανελλήνιο το 2001, εσύ ξανά στο Κ.Κ.Ε., εγώ όχι. Και τώρα είμαστε έτοιμοι να ξανασυναντηθούμε στο Δ.Σ. του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου, ίσως στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του, τόσο από πλευράς προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, όσο και από πλευράς συσχετισμών που προέκυψαν από τις εκλογές.
Θα μπορούσα να σε πάρω τηλέφωνο, αλλά η σχέση μας τα τελευταία χρόνια έχει παγώσει, εξάλλου σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, η διαφάνεια και η καθαρότητα των θέσεων, κρίνονται απολύτως απαραίτητες. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να σου γράψω δημόσια.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Κλειστά τη νύχτα τα φαρμακεία στο Ηράκλειο Κρήτης


19/6/2014 10:39:05 πμ
Πυρ και μανία ο πρόεδρος του ΦΣΗ απειλεί με πειθαρχικά
Εκτύπωση Αποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Καταγγελίες ότι σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου της Κρήτης δεν λειτουργεί διανυκτερεύον φαρμακείο, με αποκλειστική ευθύνη των φαρμακοποιών, έκαναν δημότες και επισκέπτες της πόλης.  Σημειώνεται, πως το νησί έχει κατακλυστεί από τουρίστες από τον περασμένο μήνα, οι οποίοι επίσης δυσκολεύονται να βρουν ένα φαρμακείο ανοικτό τις νυχτερινές ώρες.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, Μόλις πληροφορήθηκε για τις καταγγελίες έγινε... πυρ και μανία κατά των συναδέλφων του που δεν κρατούν ανοιχτά τα φαρμακεία τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε σχετικές δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη, τόνισε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι «απαράδεκτη».

«Αν κριθεί αναγκαίο, (οι συνάδελφοι) θα περάσουν από πειθαρχικό» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σε περιοχές με πάνω από έξι φαρμακεία, ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα διανυκτερεύον φαρμακείο, ενώ την ευθύνη της εποπτείας έχει ο δήμος.
Συναδελφοι την Κυριακη εχουμε εκλογες στον ΣΥΦΕ.Η παρουσια σας ειναι απαραιτητη.Πολλοι καλοι συναδελφοι μ ορεξη,θα συμμετασχουν και θελουν την στηριξη σας!Καλη επιτυχια σ ολους!

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΣΑΥ

http://www.tsay.gr/
Ολοι εχετε κανει εγγραφη στην παραπανω σελιδα.Βαζετε userrname και password και μπαινετε στον ηλεκτρονικο φακελλο ασφαλισμενου.........πατατε.......
Παρακαλούμε επιλέξτε το κουμπί «Ανανέωση Ηλεκτρονικού Φακέλου», πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία, προκειμένου να συγχρονιστεί ο Ηλεκτρονικός σας φάκελος με τα στοιχεία της Υπηρεσίας μας.
Ανανέωση Ηλεκτρονικού Φακέλου.................και μετα............
ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ :
Έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο για την καταβολή των ασφαλιστικών σας εισφορών.
Προβολή ...........με την προβολη εμφανιζει το ειδοποιητηριο.και το εκτυπωνεις!!!!!!


Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

FARMAKOPOIOI: Αποτελέσματα αρχαιρεσιών ΠΦΣ - Ποιοι εκλέγονται στ...

FARMAKOPOIOI: Αποτελέσματα αρχαιρεσιών ΠΦΣ - Ποιοι εκλέγονται στ...: Δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου του περασμένου Σαββάτου. Σύ...


17-06-2014

   Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα.

   Από την πρώτη Ιουλίου ξεκινά ένας νέος τρόπος επιλογής των εφημερίων των  φαρμακείων για την πόλη της Χαλκίδας καθώς και  μια νέα καρτέλα εφημεριών .Μια καινούργια νοοτροπία ,που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να στηριχτούν όλα τα φαρμακεία της πόλης ,ακόμα και τα μικρά η συνοικιακά ,δίνοντας ίδιες ευκαιρίες σ όλους μας.
   Μακάρι να γυρίζαμε στο παλιό σύστημα ,όταν όλοι μαζί μπορούσαμε να συνυπάρχουμε ,χωρίς προβλήματα .Δυστυχώς οι νομοί Λοβέρδου και Γεωργιάδη ,με τα διευρυμένα και τα ελευθέρα ωράρια ,δεν μας αφήνουν αλλά περιθώρια .Ο σύλλογος υπάρχει για να στηρίζει τα μελή του και μ αυτή την πρόθεση ,προχώρα σ αυτές τις μεταρρυθμίσεις !
   Καταρχήν ,όπως ήδη γνωρίζετε την Δευτέρα κι Τέταρτη απόγευμα ,καθώς και το Σάββατο το πρωί το ωράριο είναι ελεύθερο .Τα φαρμακεία που κάλυπταν το απόγευμα της Δευτέρας-Τέταρτης-Σάββατο, από τέσσερα θα γίνουν τρία ,ενώ οι ομάδες του Σαββάτου καταργούνται πλήρως και στην θέση τους ,μπαίνουν  έξι φαρμακεία (τρία της εφημερίας του Σαββάτου και τρία της Κυριακής ) .
   Μετά τις μειώσεις των φαρμακείων ,περάσαμε στον νέο τρόπο επιλογής των εφημερευόντων φαρμακείων .Έτσι λοιπόν τα φαρμακεία της Χαλκίδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εφημέριων ,χωριστήκαν (με κλήρωση ) σε τριάδες ,δεκαοκτώ (18)  στο σύνολο . Κάθε τριάδα έχει το νούμερο της 1 2 3 4 5 …18,το οποίο  αντιστοιχεί αρχικά στην 1 2 3 4 5  έως και την 18 Ιουλίου .Στις 19 του μηνά ξαναρχίζουν από την αρχή .Έτσι λοιπόν ,αν παραδείγματος χάρη ,είχαμε μια τριάδα   με το Α φαρμακείο ,το Β φαρμακείο και το Γ φαρμακείο ,τα οποία ανήκαν στην 1 τριάδα
              
Μεσημέρι Α φαρμακείο

Απόγευμα Α φαρμακείο ,το Β φαρμακείο και το Γ φαρμακείο

9-11 Β-Γ φαρμακείο

11 – πρωί  Γ φαρμακείο  .

Μετά από δεκαοκτώ ήμερες ,το Γ θα κάνει μεσημέρι ,απόγευμα .Το Α απόγευμα  ,9-11.Το Β 9-11 ,βραδύ . Και έτσι ανά δεκαοκτώ μέρες ,η τριάδα θα γυρίζει .Είναι τόσο απλό ,τόσο εύχρηστο ,τόσο δημοκρατικό .Ο καθένας μας θα ξέρει από μόνος του ,τι εφημερία θ έχει σε βάθος χρόνου .
   Όσοι συνάδελφοι θέλουν να δηλώσουν συμμέτοχη στην εθελοντική ομάδα ανάληψης εφημεριών ,που προκύπτουν από ακυρώσεις η προβλήματα συναδέλφων ας το κάνουν .Και  αυτή η ομάδα ,θα λειτουργεί με τον παραπάνω τρόπο .
   Μαζί με την αλλαγή του τρόπου επιλογής των εφημέριων ,προχωρήσαμε στην κατασκευή μιας νέας καρτέλας  εφημεριών .Δεν είναι κάτι μοναδικό η επαναστατικό .Οι περισσότεροι σύλλογοι της Ελλάδας ,αναρτούν έτσι τις καρτέλες τους .
   Την επόμενη εβδομάδα θα παραλάβετε το πρόγραμμα των εφημεριών για τους μήνες Ιούλιο κι Αύγουστο . 
   Να σας ενημερώσω επίσης ,για την δημιουργία της νέας σελίδας του συλλόγου ,η οποία θ ανέβει τις επόμενες μέρες ,στο διαδίκτυο .Ο ΦΣΕ ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους ,που αφιερώνουν αρκετό από τον χρόνο τους ,ενημερώνοντας τις κατηγορίες της σελίδας .
Ελπίζουμε ότι οι νέες υπηρεσίες της σελίδας ,καθώς και οι νέες εφημερίες να διευκολύνουν την ζωή σας ,να βοηθήσουν  την  εργασία σας .Είμαστε διπλά σας, ότι κι αν  χρειαστεί .


                                                           Ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Φ.Σ.Ε

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΦΣΑ


Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014
ΠΡΟΣ ΜΜΕ

Η κυβερνητική πολιτική εξαθλίωσης στο χώρο του φαρμάκου συνεχίζεται. Με αιφνιδιαστικό άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καταργούνται ουσιαστικά τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων, αφήνοντας ελεύθερη την ασυδοσία και την οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά να αλώσει ότι έχει απομείνει ακέραιο στον κλάδο μας.
Ενώ μέχρι σήμερα στα Πειθαρχικά Συμβούλια προεδρεύει εν ενεργεία δικαστικός (Πρωτοδίκης ορισμένος από τα κράτος), με αυτό το άρθρο αντικαθίσταται, με διορισμένο υπάλληλο της Περιφέρειας και χρέη Δικαστού αναλαμβάνει ο πρόεδρος του εκάστοτε Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος θα πρέπει να παραπέμπει κατά την κρίση του, να συντάσσει κατηγορητήρια, να αντιμετωπίζει δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, να γνωρίζει όλους τους νόμους και να αποδίδει δικαιοσύνη.
Είναι ντροπή για μια κοινωνία που ενώ δηλώνει ότι θέλει να εφαρμόζει τους δημοκρατικούς θεσμούς, να τους καταργεί.
Οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι αν νομοθετηθεί αυτό το άρθρο, η οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά των φαρμακοποιών θα είναι πλέον εκτός της ευθύνης των φαρμακευτικών συλλόγων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Γιαννόγλου

Evia Top: Πάνω από 2.500 ηλεκτρονικές συνταγές σε... νεκρούς...

Evia Top: Πάνω από 2.500 ηλεκτρονικές συνταγές σε... νεκρούς...: Η μετάβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν απέτρεψε δεκάδες γιατρούς και πολλά φαρμακεία να προβούν σε πολλές παρατυπίες, ζ...

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

O ΓIANNHΣ ΔΑΓΡΕΣ ΣΤΟ CAPITAL TV (VIDEO)

Για το ωράριο, τις εφημερίες και τις συνέπειες ενδεχόμενης μείωσης του ποσοστού κέρδους μίλησε στο capital tv o αντιπρόεδρος του ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές. Το νεοεκλεγέν με την Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία μέλος στο ΔΣ του ΠΦΣ τόνισε πως η απελευθέρωση του ωραρίου οδήγησε στην απαξίωση των εφημεριών και υπογράμμισε την ανάγκη επαναφοράς ενός καθολικού ρυθμισμένου ωραρίου ώστε να επανασχεδιαστεί ο χάρτης των εφημεριών και να εξυπηρετείται σωστά ο κόσμος. Για ακόμη μία φορά υπενθύμισε πως ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη, θα επιφέρει κύμα αθρόων απολύσεων.  

Δείτε το βίντεο :


FARMAKOPOIOI: Τέσσερα ανοικτά μέτωπα για τον ΠΦΣ

FARMAKOPOIOI: Τέσσερα ανοικτά μέτωπα για τον ΠΦΣ: Το Σάββατο 14 Ιουνίου έκλεισε ο κύκλος της εκλογικής διαδικασίας, που ξεκίνησε πέρυσι με την εκλογή των αντιπροσώπων για τη Γενική Συνέλε...

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

FARMAKOPOIOI: Διαθέσιμα τα ειδοποιήτηρια ΤΣΑΥ για Α' εξάμηνο 201...

FARMAKOPOIOI: Διαθέσιμα τα ειδοποιήτηρια ΤΣΑΥ για Α' εξάμηνο 201...: Διαθέσιμα είναι εδώ και λίγη ώρα τα ειδοποιητήρια για τα 60€ υπέρ ΟΑΕΔ. Μπείτε στο www.tsay.gr  στον ηλεκτρονικό σας φάκελο και τυπώστε...

FARMAKOPOIOI: Ανδρέας Γαλανόπουλος: «Μακάρι στο νέο ΔΣ να συναπο...

FARMAKOPOIOI: Ανδρέας Γαλανόπουλος: «Μακάρι στο νέο ΔΣ να συναπο...: Ανδρεας Γαλανοπουλος Προς Εκλέκτορες ΠΦΣ  Εδώ που βρίσκεται ο Κλάδος, κ η κοινωνία, ΔΕΝ είναι Λύση η μονοκρατορία της μιάς άποψης. Αυτή...

FARMAKOPOIOI: Διαθέσιμες οι φορολογικές ενημερότητες στο TAXISNE...

FARMAKOPOIOI: Διαθέσιμες οι φορολογικές ενημερότητες στο TAXISNE...: Mετά απο ταλαιπωρία μίας εβδομάδας από σήμερα είναι δυνατή η εκτύπωση (δίμηνης) φορολογικής ενημερότητας από το site της ΓΓΠΣ με την ψηφ...

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Ο Β. Μπάρλας για τις Εκλογές του ΠΦΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Ο Β. Μπάρλας για τις Εκλογές του ΠΦΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ Αγαπητοί συνάδελφοι, Στις πρόσφατες εκλογές των Φαρμ. Συλλόγων κατέβηκα ως ανεξάρτητος υποψήφιος στον νομό Αργολίδ...

FARMAKOPOIOI: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ φαρμακοποιών: Για μια άλλη πολιτική στο...

FARMAKOPOIOI: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ φαρμακοποιών: Για μια άλλη πολιτική στο...:   Συνάδελφοι,   τέσσερα χρόνια εφαρμογής  της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει  δει ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος και η επίθεση ...
Συνάδελφοι καλησπέρα ,
Ύστερα από αρκετό καιρό αναζήτησης ,καταλήξαμε σε μια νέα μέθοδο επιλογής των εφημέριων της Χαλκίδας .
Το νέο σύστημα ,στηρίζετε εξ ολόκληρου σε μια νέα νοοτροπία .Το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει να ισχύει από την 1/7/2014 .Ήδη το ελεύθερο ωράριο ισχύει .Τα φαρμακεία της ημέρας μειώνονται από 4 σε 3 .Ένα το μεσημέρι ,τρία το απόγευμα ,δυο 9-11 ,ένα το βράδυ .Το Σάββατο το πρωί παύει να υπάρχει η ομάδα και στην θέση της ,θα υπάρχουν έξι φαρμακεία ,τα τρία θα κάνουν την εφημερία του Σαββάτου και τα τρία της Κυριακής .
Αυτή την στιγμή έχουν κληρωθεί δεκαοκτώ τριάδες ,μια τριάδα φαρμακείων ανά ημέρα(μεσημέρι ,απόγευμα ,βράδυ) .Ανα δεκαοχτώ ημέρες,κάθε φαρμακείο θα κάνει μια εφημερία....μεσημέρι,απόγευμα,νύχτα.Από την άλλη ,η λίστα των εθελοντών θα υπάρχει – όσοι θέλετε δηλώστε συμμέτοχη –και αυτοί με την σειρά τους θα επιλέγονται όποτε χρειαστεί .
Επίσης θα αλλάξει το χαρτί των εφημέριων που βάζουμε στα φαρμακεία για ενημέρωση του κόσμου ,αυτό βεβαία θα το δείτε την 1/7 .
Ελπίζουμε ότι το νέο σύστημα θα διευκολύνει καταστάσεις ,θα είναι πολύ απλό για τον καθένα,να δει ποτέ έχει εφημερία ακόμα και μετά από αρκετό καιρό .Είμαστε στην διάθεση σας για την καλυτέρευση των υπηρεσιών του συλλόγου .

Ο προεδρος και το Δ.Σ του Φ.Σ.Ε