Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙΑΤΡΩΝ-ΑΣΘΕΝΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.

Τέσσερις νέες υπουργικές αποφάσεις στοχεύουν στην δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι νέες ρυθμίσεις δεν εντάσσονται σε κανένα σχεδιασμό δεν διέπονται από νομιμότητα επιστημονική τεκμηρίωση δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στους Έλληνες ασφαλισμένους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας επιχειρεί να ενημερώσει τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων ότι οι αλλαγές αυτές είναι ευθύνη του Υπουργού και όχι του φαρμακοποιού.
Καταγγέλλουμε επίσης την απαράδεκτη τακτική να εφαρμόζονται νέοι κανόνες που θίγουν άμεσα την τσέπη του ασφαλισμένου χωρίς να γίνεται καμία ενημέρωση στον άμεσα ενδιαφερόμενο που είναι ο ασφαλισμένος- ο γιατρός- και ο φαρμακοποιός.
Έχοντας υποχρέωση στους ασθενείς μας δηλώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με τις εφαρμοζόμενες διατάξεις γιατί καταργούν ουσιαστικά την φαρμακευτική περίθαλψη.
1ον Για πρώτη φορά στη χώρα μας μπαίνει πλαφόν χορήγησης φαρμάκων ανα γιατρό χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση (θεραπευτικά πρωτόκολλα) .Έτσι ο παθολόγος μπορεί να γράψει φάρμακα αξίας μέχρι 50 ευρώ , σύμφωνα με το ΦΕΚ 1796/1-7-2014 ο καρδιολόγος φάρμακα άλλης αξία ανάλογα με τον ασθενή καθώς επίσης και ο ψυχίατρος.
Αυτό σημαίνει ότι το 80 % των ασθενών δεν θα μπορούν να καλύψουν τις μηνιαίες ανάγκες τους σε φάρμακα.
Αν κάποιος χρειάζεται δύο κουτιά ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου το μήνα που ως σύνολο κοστίζουν πάνω από 50 ευρώθα προμηθεύεται από τον ασφαλιστικό του φορέα μόνο το ένα κουτί είτε καλυπτει είτε όχι την θεραπευτική αγωγή του μηνός.
2ον Οσα πρωτότυπα φάρμακα δεν έχουν αντίγραφο που σημαίνει ότι είναι καινοτόμα και νέας τεχνολογίας φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
3ον Όταν η διαφορά ενός πρωτότυπου φαρμάκου και ενός αντίγραφου φαρμάκου (τιμή αναφοράς) επιβαρύνει εξολοκλήρου τον ασθενή προστιθέμενη στο ποσοστό συμμετοχής το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 80 % της συνολικής αξίας. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας μεταξύ φαρμακοποιών και ασθενών για το αν η συμμετοχή είναι σωστή ή λάθος. Και αυτό γιατί ο ασθενής δεν έχει την δυνατότητα να υπολογίζει αυτές τις διαφορές παρά τις συνεχείς διευκρινίσεις εκ μέρους των φαρμακοποιών.
4ον Σαν να μην έφταναν όλα αυτά από σήμερα ισχύει και η επιλογή φαρμάκου αναλόγου τις τιμής του από τον ασθενή ο οποίος θα πρέπει να υπογράφει στην συνταγή βεβαιώνοντας ποιο φάρμακο θέλει να πάρει φτηνότερο ή ακριβότερο παρακάμπτοντας κάθε δεοντολογία του ιατρού και υπευθυνότητα του φαρμακοποιού. Ουσιαστικά το μόνο κριτήριο για την επιλογή του φαρμάκου εκ μέρους του ασθενούς θα είναι η τιμή και όχι το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής θεραπείας.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας αισθάνεται την ανάγκη να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο αυτών των υπουργικών αποφάσεων γιατί καθημερινά αντιμετωπίζει προβλήματα για την εκτέλεση των συνταγών από τους ασθενείς για την οποία καμία ευθύνη δεν έχει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου